Novosti | 27.01.2024.

U Filipovcu održano tradicionalno druženje članova i simpatizera HDZ-a

U organizaciji Gradskog odbora HDZ-a Lipik u Filipovcu je 26. siječnja održano tradicionalno druženje članova i simpatizera stranke. Brojne okupljene prigodnim su riječima pozdravili predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Lipik, ujedno i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te Luka Čirko, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a i ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Pred brojnim članstvom i stranačkim simpatizerima koji su se okupili u prostoru Društvenog doma u Filipovcu, riječi dobrodošlice uputio je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Lipik Vinko Kasana.

On je podsjetio kako je Hrvatska demokratska zajednica u Lipiku osnovana u srpnju 1990. godine. Odtad je prošlo više od tri desetljeća, a HDZ je u tome periodu bila predvodnik brojnih promjena koje su se ticale hrvatskog naroda. Počevši od uspostave neovisne i suverene Republike Hrvatske i obrane domovine u Domovinskom ratu pod vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pristupanja u NATO te današnjih dana kada smo članica Europske unije, HDZ je bio ključan faktor svih segmenata hrvatskog puta.

– Od osnutka Grada Lipika, HDZ je od prvog dana uživao povjerenje građana, a nikada nije dovedeno u pitanje da će to povjerenje izostati. Svjesni smo velike odgovornosti koja proizlazi iz tog povjerenja, te svakodnevno ustrajemo u naporima da osiguramo što bolju kvalitetu života naših građana. Ulaskom u euroatlantske integracije dobili smo i neke nove ciljeve, ali i neke nove izazove. Aktivno razvijamo naš grad, ne samo u materijalnom smislu, već i kroz kontinuirani dijalog s građanima. Nastojimo pružiti podršku našim sugrađanima u svim aspektima koji su od životne važnosti. To je naš čvrsti stav – stvaranje što boljih uvjeta za naše građane – izjavio je Vinko Kasana.

Ovom prigodom je naglasio ponos zbog raznolikih poticajnih mjera, obuhvaćajući sve – od pronatalitetnih inicijativa, preko potpora za najmlađe, učenike i studente, do mjera koje podržavaju stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Također je istaknuo poticajne mjere usmjerene prema podršci i razvoju poduzetništva i obrta.

– Pored brige za naše sugrađane starije dobi, posebno želim istaknuti angažman udruge “Pomoć u kući Lipik”, koja već više od 12 godina pruža podršku starijim i nemoćnim osobama, kao i onima u potrebi. Također, program “Zaželi” će uskoro ponovno biti raspisan. Ove godine smo odlučili osigurati uskrsnice i božićnice umirovljenicima s područja Grada Lipika. Nadalje, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predstavit ćemo prijedlog mjere koja bi pomogla onkološkim bolesnicima. S obzirom na starenje populacije i povećane zdravstvene izazove, svjesni smo da su troškovi liječenja visoki. Stoga želimo pružiti pomoć sugrađanima koji se suočavaju s potrebom za skupljim lijekovima. Nastojimo pružiti podršku na svaki mogući način – istaknuo je predsjednik lipičkog HDZ-a i gradonačelnik Lipika.

Vinko Kasana se, naravno, osvrnuo i na druga događanja na području Lipika te izrazio nezadovoljstvo tijekom izvođenja radova na glavnoj prometnici. Ipak, naglasio je da je to odraz općeg stanja u građevinskom sektoru. Istaknuo je kako se u Gradu Lipiku trude privući ulaganja i pokrenuti projekte, ali kad dođe do faze izvođenja, ponekad se suočavaju i s problemima.

– Nema odustajanja, vršimo pritisak kako bi radovi tekli ispravno, jer ne smijemo stati s procesom razvoja – dodao je.

Također, ovom se prigodom moglo čuti kako je trenutno na području Lipika otvoreno 13 gradilišta. S posebnim zadovoljstvom je istaknuo kako je nedavno odobreno 12,7 milijuna eura za rekonstrukciju Fontane u Toplicama Lipik u hotel u funkciji zdravstvenog turizma

– Lipik je tradicionalno, kroz stoljeća, bio geotermalni grad posvećen opuštanju i liječenju. Želja nam je nastaviti tu tradiciju i vratiti se predratnom sjaju, možda čak i nadmašiti taj sjaj – rekao je gradonačelnik.

Pored svih projekata osvrnuo se i na izgradnju novog modernog dječjeg vrtića s bazenom koji će biti izgrađen u Lipik, a najavio je i početak izgradnje novog doma zdravlja koji je Lipičanima itekako potreban. Građevinska dozvola postoji, a trenutno se zatvara financijska konstrukcija.

Ovom prilikom gradonačelnik se osvrnuo na nadolazeće izbore za članove mjesnih odbora na području Grada Lipika koji će se održati 4. veljače. Pozvao je građane da sudjeluju u izborima kako bi u mjesne odbore bili izabrani ljudi koji brinu o svom naselju, jer je u tom slučaju rezultat sigurno pozitivan.

– Rezultat je razvoj, a razvoj je ono što svi želimo, kako u Gradu Lipiku, tako i u svim njegovim naseljima – zaključio je gradonačelnik Kasana.

Kao izaslanik predsjednice Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije, Antonije Jozić, okupljenima se obratio Luka Čirko, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a i ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– Svaki put kad dođem u Lipik, primjećujem neki novi pomak – izjavio je Luka Čirko, ističući napore Grada Lipika, ali i Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA.

Posebno je pohvalio projekt Centra umjetne inteligencije koji privlači ljude iz cijele Hrvatske, omogućavajući im stjecanje novih vještina koje će sigurno oblikovati sljedeće razdoblje.

Osvrnuo se i na projekt “Zaželi”, naglasivši da je Vlada Republike Hrvatske dodatno alocirala sredstva, oko 500 milijuna eura na razini cijele Hrvatske, uključujući i Lipik. Istaknuo je važnost vertikalne vlasti, od lokalne preko regionalne do nacionalne razine, koja omogućuje realizaciju ovakvih projekata.

Također je naglasio iznimne makroekonomske pokazatelje, s rekordnim brojem zaposlenih i minimalnom plaćom koja je ove godine porasla za više od 20%, dok je medijalna granica prešla 1000 eura.

– U političkom kontekstu, ova godina će biti jedna od izazovnijih zbog predstojećih izbora, stoga pozivam sve na angažman – zaključio je Čirko.

Izvor: Lipički Compas