Novosti | 11.03.2024.

Preko tisuću članova i simpatizera na 34. obljetnici osnutka HDZ-a u gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji

Prvi HDZ-ov ogranak u Požeško-slavonskoj županiji osnovan je 4. ožujka 1990. godine u ondašnjem Kinu Central u Požegi, a radilo se o osnivačkoj skupštini za cijelu tadašnju općinu Slavonsku Požegu.

Tom je prigodom, u nazočnosti brojnih uzvanika iz nacionalnog vodstva stranke te utemeljitelja i simpatizera HDZ-a iz cijele Požeštine, za prvoga predsjednika požeškog ogranka Hrvatske demokratske zajednice izabran prerano preminuli Antun Božić.

34 godine nakon, u Požegi je održana proslava visoke obljetnice osnutka. Uz preko tisuću članova i simpatizera s područja Požeško-slavonske županije, proslavi obljetnice prisustvovali su i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković te brojni uzvanici iz nacionalnog vodstva stranke, dok su domaćini bili predsjednica Županijske organizacije HDZ-a Požeško-slavonske županije, članica predsjedništva i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, predsjednik Zajednice utemeljitelja Požeško-slavonske županije Robert Ostrun te Borislav Miličević, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Požege.

Predsjednica Županijske organizacije HDZ-a Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić, istaknula je kako je Hrvatska demokratska zajednica bila i ostala stranka koja vodi otvoren dijalog, stvara okvire za razvoj gospodarstva, povišenu kvalitetu života sugrađana, ostvaruje strateške ciljeve i pozicionira Hrvatsku kao uspješnu državu u zajednici europskih naroda.

Dodala je, kako u mozaiku uspjeha HDZ Požeško-slavonske županije ima svoje mjesto.

- Od temeljnih ogranaka do gradskih i općinskih organizacija, naši gradonačelnici i načelnici svojom vizijom i ostvarenjem naših politika, zajedno s mladeži, ženama, utemeljiteljima, obrtnicima, poduzetnicima, braniteljima i akademskom zajednicom, doprinose našim rezultatima. Ti rezultati nisu zanemarivi. Požeško-slavonska županija oduvijek je bilježila najbolje rezultate u Hrvatskoj. Ne samo kroz povjerenje naših sugrađana, već i kroz realizaciju naših programa i politika, s više od 300 milijuna eura uloženih u nove vrtiće, poduzetničke zone, inkubatore, obrazovni i zdravstveni sustav, turizam, cestovnu infrastrukturu, besplatne obroke, udžbenike, potporu umirovljenicima i mnogo toga drugog. Uvijek smo odgovorni prema našim građanima i tražimo njihovo povjerenje na temelju naših djela. I danas je tako. Iako se možda čini da su naši koraci mali, svjesni smo da su svi važni. Svaki korak je dio pokretačkog kotača razvoja naše županije – rekla je Jozić.

Prigodom obljetnice predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je čestitke na kontinuitetu.

- Drago mi je vidjeti vas ovdje u Požeško-slavonskoj županiji, reći ću, najjačoj u političkom smislu županiji za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Čestitke za takav kontinuitet kakav gotovo nitko nema, voljeli bi mnogi drugi diljem Hrvatske da su ovako snažni kada je riječ o Županijskim organizacijama kao što ste vi – rekao je Plenković.

Zaključno je istaknuo značajne napore koji se godinama ulažu upravo u razvoj Slavonije, Baranje i Srijema, čime se dokazuje da je svaki komadić Lijepe Naše jednako važan.

- Danas je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac uručila odluku o financiranju projekta vrijednu 12,8 milijuna eura za zdravstveni turizam u nadaleko poznatom lječilištu u Lipiku, to je samo jedan mali kotačić. Na svečanoj sjednici Grada Požege, prije nego što sam došao u Požegu, javio mi se ministar Butković i rekao da je počela valorizacija ponuda za izgradnju brze ceste između Požege i autoceste A3. Kad i taj projekt realiziramo, Požeško-slavonska županija će biti ravnopravna s brojnim drugim županijama koje se nalaze na glavnim magistralnim pravcima - istaknuo je.